Have a Lipo opperation in Question!?

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
#1
It was brought up on another forum about the opperation of most lipo chargers and an LBA10net balancer not working together. So I prepared a couple of diagrams of the way this should be conected in order to achieve charging and balancing at the same time (This can be used with any balancer so its not just limited to the Hyperion model.) Now the Checkpoint charger is an AC/DC ONLY charger therefore you need either a power supply or a battery to power the charger. The Hyperion Charger that I use has an AC/DC use. So I have a Diagram for each of the chargers. The Only other differeance there is, You wont be able to use the link that the hyperion chargers read off the LBA10 balancer to give you a digital update. Now what you need to realize is the general reason that the charger doesnt recognize the battery and gives you an error message is this.
1. connect the charger and power it up, then make the adjustments for the appropraite battery, (so if this is a 2S battery that has a 5000mAh then do so on the charger and make sure the settings are set for Lipo)
2. Plug in the LBA10 into the following ports as described, (except the battery connection and the lipo connection that comes from the balancer. be sure the switch is set to MASTER.)
3. Now before you plug the battery up you have 18 second to do this (not sure why, but it keeps the message from appearing, This means you have 18 second between both of these plugs to the battery)
Connect the battery lipo plug and then connect the battery plug and then hit the MODE/RESET Button and it should detect the amount of cells by lighting up that LED next to the number of cells and the Lipo LED should flash. Now hit charge on your charger and it should be good to go.

Here are the diagrams. Hope that helps to anyone intrested.
[Image: chargesetup.jpg]
[COLOR="Red"]It's not just paint! It's an Attitude!
http://www.team3sixrc.com[/COLOR]
Reply
#1
It was brought up on another forum about the opperation of most lipo chargers and an LBA10net balancer not working together. So I prepared a couple of diagrams of the way this should be conected in order to achieve charging and balancing at the same time (This can be used with any balancer so its not just limited to the Hyperion model.) Now the Checkpoint charger is an AC/DC ONLY charger therefore you need either a power supply or a battery to power the charger. The Hyperion Charger that I use has an AC/DC use. So I have a Diagram for each of the chargers. The Only other differeance there is, You wont be able to use the link that the hyperion chargers read off the LBA10 balancer to give you a digital update. Now what you need to realize is the general reason that the charger doesnt recognize the battery and gives you an error message is this.
1. connect the charger and power it up, then make the adjustments for the appropraite battery, (so if this is a 2S battery that has a 5000mAh then do so on the charger and make sure the settings are set for Lipo)
2. Plug in the LBA10 into the following ports as described, (except the battery connection and the lipo connection that comes from the balancer. be sure the switch is set to MASTER.)
3. Now before you plug the battery up you have 18 second to do this (not sure why, but it keeps the message from appearing, This means you have 18 second between both of these plugs to the battery)
Connect the battery lipo plug and then connect the battery plug and then hit the MODE/RESET Button and it should detect the amount of cells by lighting up that LED next to the number of cells and the Lipo LED should flash. Now hit charge on your charger and it should be good to go.

Here are the diagrams. Hope that helps to anyone intrested.
[Image: chargesetup.jpg]
[COLOR="Red"]It's not just paint! It's an Attitude!
http://www.team3sixrc.com[/COLOR]
Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  LIPO batts and charger? Traxxas_Junkee 3 1,750 01-07-2010, 03:56 PM
Last Post: Traxxas_Junkee
  Losi 2.4ghz Tx/Spektrum Rx compatability question. BJoe 1 2,843 03-06-2009, 10:55 PM
Last Post: BJoe
  Lipo's Wowzers!!!!! PINKY 12 3,023 02-20-2009, 05:10 PM
Last Post: stratcat
  NiMH charger question mikev 5 2,009 02-05-2009, 09:59 PM
Last Post: mikev
  super rooster lipo question AddictedtoNITRO 28 4,198 12-21-2008, 06:07 PM
Last Post: AddictedtoNITRO
  SPEKTRUM Servo Question team3six 3 1,737 02-27-2008, 10:04 PM
Last Post: team3six
  Lipo pack Q... Ponch 19 1,234 07-09-2007, 03:30 PM
Last Post: blktransam
  Blown Servo/ ESC Question goat585 1 1,077 03-27-2007, 09:35 PM
Last Post: AddictedtoNITRO
  mini question AddictedtoNITRO 16 1,310 10-26-2006, 07:28 PM
Last Post: rusty savage
  question AddictedtoNITRO 21 1,570 10-03-2006, 07:24 PM
Last Post: AddictedtoNITRO

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)